В град Левски стартира Националната научна конференция „Предприемачеството през погледа на младите хора – възможности и мечти“

19.09.2023 17:43

С официално откриване бе даден стартът на Националната научна конференция „Предприемачеството през погледа на младите хора – възможности и мечти“ в град Левски. Вдъхновяващото събитие е част от Календара за отбелязване на 15 години СОНИК СТАРТ и 100 години СУ „Крум Попов“ град Левски.

Националната научна конференция обединява ученици от втора гимназиална степен под патронажа на проф. Галин Цоков, министър на образованието и науката, под егидата на кмета на Община Левски и с подкрепата на академичната общност и списание Икономическа мисъл.

Националната научна конференция бе открита с изпълнение на пиано на малката Далия от град Левски, а водещи на събитието бяха Християн и Карина, ученици 11 и 10 клас в СУ „Крум Попов“. Те представиха организаторите на събитието – СОНИК СТАРТ, СУ „КРУМ ПОПОВ“, ОБЩИНА ЛЕВСКИ.

Г-н Иван Иванов, управител на СОНИК СТАРТ, поздрави всички присъстващи и заяви, че вече 15 ГОДИНИ СОНИК СТАРТ е организацията, която се грижи за добрия старт на младите хора. Той каза още, че целта на конференцията е да провокира предприемаческия дух и идеи на младите хора, както и да ги подкрепи в техните избори за образование.

Ментори на научната конференция са проф. д-р Спартак Керемидчиев, зам.-председател на НС на Институт за икономически изследвания към БАН и главен редактор на списание „Икономическа мисъл“, доц. д-р Офелия Кънева, доктор по управление на образованието, магистър по социология, бакалавър по управление на човешките ресурси и бакалавър по мениджмънт на социални организации.

Проф. Керемидчиев заяви, че всъщност всеки един от нас е предприемач, тъй като „ние постоянно поемаме рискове в ежедневието“. Той допълни, че участниците в конференцията ще бъдат предизвикани от менторите си с нестандартни задачи, които изискват творческо мислене. Една от тях ще бъде да решат какво трябва да вземат за пътуване до Луната.

Доц. Кънева е категорична, че конференцията е място, на което ще се обменят идеи и ще се провокира мисленето, както на учениците, така и на менторите. Тя каза, че изключително много се радва да види пълна зала с млади хора, които искат да превърнат своите идеи в действия. Според нея това изисква усилена работа и желание за премерени рискове. „Впускаме се в едно ново предизвикателство, и съм горда, че ще бъда част от него“, допълни доц. Кънева.

Почетни гости на Научната конференция са проф. Огнян Герджиков и писателят Димитър Томов. Проф. Герджиков, заяви, че ще говори кратко, но съдържателно. Той каза, че най-важното за всеки човек е да „слуша сърцето си“, когато трябва да направи избор за това какво да учи или работи.

За своите избори, за ученето и следването в и извън България, за мечтите и сбъдването им в България, разказаха по време на откриването на форума и двама млади хора, направили избора си да развиват своя бизнес в град Левски.

В Националната научна конференция свои презентации ще представят 38 участници – гимназисти от Левски, Плевен, Белене, Горна Оряховица, Сливен и Ямбол. След това всеки един от представените проекти ще бъдат издадени в сборник.

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: